Hvorfor gå?

Charlotte Stevnsborg er frivillig gå-vært i Just Walk, der er en venlig bevægelse, hvor frivillige gå-værter i hele landet starter gå-fællesskaber og inviterer andre med ud at gå. Charlotte inviterer i den forbindelse til en ugentlig gåtur i Just Walk fællesskabet, typisk på omkring 10 km. Derudover starter hun alle dage med en lang gåtur alene og ud over at være gå-vært deltager Charlotte gerne i lange fælles-gåture. Det bliver alt i alt til mellem 70 og 100 km om ugen. Vi har spurgt Charlotte, hvorfor hun kan lide at gå.

"Jeg bliver ofte spurgt, hvorfor jeg godt kan lide at gå. Specielt i forbindelse med en længere gåtur. Når jeg fortæller ’jeg skal til Hamborg i weekenden og gå 60 kilometer’, eller ’jeg deltog i en 100 km’er sidste weekend’, så afføder det ofte samme reaktion! En lettere panderynken og et ’Nå, hvorfor det?’

Og så er det jeg lige skal afveje, hvor lang tid den der spørger har. Eller hvor interesseret vedkommende er. For det er en klar underdrivelse, at jeg kan lide at gå. Jeg elsker det! Og det er der ikke bare én årsag til. Der er mange. Så, hvor lang tid har du?

Når jeg går, kommer jeg ud af mit hoved og ned i min krop. I mit arbejde er jeg mest i mit hoved. I løbet af en dag modtages der mange informationer, tænkes, argumenteres, overvejes, tages beslutninger, systematiseres og sættes retning. Mit hoved er konstant i arbejde. Måske endda i overarbejde. Når jeg går, kommer min krop i spil, og så sker der noget spændende. Flere ting faktisk.

Jeg oplever, at mit hoved og min krop finder balance. Lidt populært sagt, så finder jeg ’hjem’. Til mig selv. Og så bruger jeg gåturene til noget forskelligt.

Nogle gang har jeg mest brug for at lade af. Slippe af med dårlig energi eller frustrationer. Andre gange til at lade op og finde ny energi. På de fleste gåture sker begge dele. Der oplever jeg både, at gåturene fungerer som ventil og som opladning af batterierne. Disse mekanismer sker oftest i begyndelsen af en gåtur.

Fortsætter jeg gåturen får jeg adgang til et spændende indre liv. Så får jeg adgang til kreativitet og idéer. Og det er min oplevelse at naturen hjælper til denne proces. Vinden i ansigtet, årstidernes sceneri virker som katalysatorer.

Jeg får adgang til langt de fleste af mine idéer og løsninger til udfordringer på arbejde på mine lange gåture. Jeg har konstant flere notesark kørende på min mobil til tanker og inspiration, som jeg får på mine gåture. Tanker som jeg så kan arbejde videre med, når jeg kommer hjem eller på arbejde. Nogle gang inspireres jeg også af lydbøger, jeg lytter til undervejs eller podcasts. Andre gange lytter jeg udelukkende til naturen, når jeg går. Det kommer an på mit mindset, og hvad jeg har brug for.

Jeg elsker mine gåture alene. De er mine livseleksir, men jeg elsker også gåture med andre. De kan noget andet og helt specielt.

Der er noget specielt tilfredsstillende ved at gå skulder ved skulder i fællesskab med andre mod samme mål. Det er som om stemningen løftes. Du kan endda opleve, at du selv løftes af fællesskabet. Du kan på sådanne gåture opbygge et specielt rum, hvor der bogstaveligt talt er meget højt til loftet, men hvor du samtidig oplever en specielt intimitet. Dette sker ved, at du går side om side og fysisk flytter dig mod samme mål. Det giver frihed og tryghed på samme tid. Jeg oplever, at det for mange er nemt at kommunikere i dette frirum og det giver ofte også anledning til en opløftet stemning og latter. Det kan virke mindre intimiderende, som når du sidder overfor hinanden. Og i dette intime rum, opleves det ofte også nemmere at dele svære ting. Skellet mellem det svære og det lette minimeres.

Mine gåture i Just Walk fællesskabet er således meget givende. Jeg oplever en speciel hjertelighed og jeg kommer altid hjem fra disse gåture i godt humør.

På de lange gåture – 60 kilometer og opefter - kommer fysikken rigtig i spil og det kalder igen på andre muligheder. Sammenspillet mellem krop og sind. Du skal være parat til, at din krop kan overkomme udfordringen. Også når det ikke er komfortabelt mere. Og når det begynder at gøre ondt. Så har du brug for, at dit hoved og dit mindset hjælper din krop med at komme i mål. Det er en skøn udfordring. Og en stor tilfredsstillelse når det lykkes. At du så samtidig deltager med andre mennesker, der har det samme mål og lignende udfordringer, gør fornøjelsen og tilfredsstillelsen endnu større.

Er du her endnu? Så vil jeg afslutningsvis gå tilbage til udgangspunktet. Hvorfor jeg kan lide elsker at gå? Alt det ovenstående. Det er som en buffet af muligheder, der gør mig godt. Alt efter behov. Det eneste det kræver er, at du snører skoene og kommer ud af døren.

Vil du gerne ud at gå (mere)? Så er her et par gode råd til at komme i gang:

1. Start i det små. Hvis du gerne vil gøre det til en daglig vane, så gør det så nemt og overkommeligt for dig selv som muligt. Ros dig selv hvis det i en periode er lykkedes dig at snøre skoene og komme ud af døren. Du kan langsomt bygge afstand på gåturen. I første omgang gælder det bare om at komme ud af døren.

2. Find en gå-makker. Der er mange, der finder stor fordel ved at have en fast aftale med en anden. Det forpligter og man kommer afsted.

3. Meld dig ind i et gå-fællesskab, for eksempel Just Walk. Det er gratis. Du kan læse mere her om Just Walk: https://www.justhuman.com/projekt/justwalk

4. Meld dig til forskellige gå-ture og gå-arrangementer. Så får du det i kalenderen og det er nemmere at få prioriteret.

5. Start med at tænke på dig selv, som én der går. Ikke én der prøver eller gerne vil, men én der går ofte og får det prioriteret.

Rigtig god fornøjelse!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by Matt Flores on Unsplash
Photo by Kitera Dent on Unsplash
Photo by Jon Flobrant on Unsplash