Kan du heller ikke få nok løb? - Bog udgaven

 

Hvis du ligesom jeg elsker at læse om løb, så har jeg sat en liste sammen over nogle af mine yndlings løbe/adventure bøger.

Listen er ikke fyldstgørende, men er min anbefaling af bøger, du kan tage med på ferie eller hvis du ender på en øde ø*. 

 

"How to" bøger

Der kan være mange spørgsmål, når man begynder at løbe, både for nye eller mere erfarende løbere der ønsker at prøve nye udfordringer. Her kan en "How to" bog hjælpe dig i gang. 

En "How to" vil ofte indholde træningsplaner, udstyreguides samt vejledning i væske og energi. Vær opmærksom på at disse planer og vejledninger ofte er baseret på forfatterens egen erfaring og one-size doesn't fit all. Derfor er det stadigvæk vigtigt, at du afprøver, hvad der virker bedst for dig i den virkelige verden, men når det er sagt, kan disse bøger være et godt sted at starte.

Jasos Koops "Traning essentials for ultrarunning" er meget meget omfattende og dækker alt hvad du har bruger for at vide, hvis du gerne vil starte med ultraløb, men også hvis du allerede er en erfaren ultraløber, vil der være massere af videnskabeligt basseret viden at hente. Bemærk at bogen er ude i anden udgave. 

Er du ikke til ultraløb, men gerne vil have lidt hjælp til at komme i gang med at løbetræne, så er Henrik Jørgensens, den tidligere danske eliteløber, der desværre ikke er iblandt os mere, "Løbeskolen" et rigtigt god bud. Bogen indeholder udførlige træningsguides til 5 og 10 km. 

 

Mental træning 

Kroppen er trænet, benene er friske men alligevel føles det helt forkert, du mister troen på du kan genneføre og langsomt trækkes al vilje og energi ud af dig. Hvad gik galt? Måske det er det mentale? 

Den her var let for mig at vælge, det er helt klart Brendan Leonards "I hate running and you can too" med undertitlen "How to get started, keep going, and make sense of an irrational passion". Bogen er fyldt med fantasiske illustrationer, der er det hele værd. Illustrationerne gør også, at bogen er hurtigt læst, så måske ikke den bedste til den øde ø.

Hvis du gerne vil et spadestik dybere end "I hate running and you can too", så vil jeg anbefale Matt Fitzgeralds "How bad do you want it?"
Med udgangspunkt i atleters historier indenfor løb, roning, tri, og cykling gennemgår bogen måder hvorpå, du kan overvinde din egen tvivl.

 

Om at løbe

Essays om løb, løbsberetninger, hvorfor-jeg-løber-bøger og nok mest for dem, der virkeligt ikke kan få nok af løb i deres liv.

Min yndlingsbog om at løbe er af den japanske forfatter Haruki Murakami "Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe". Her beskriver han sin egen lidenskab for løb, om at træne til maraton, tri og ultra maraton. 

Flot anden plads; "Ultra Marathon Man" af Dean Karnazes. Denne bog kæmper med Chris Macdougalls "Born to run" om den uofficielle title som den bog, der har fået flest mennesker til at begynde at løbe. For mig er "Ultra Marathon Man" den klare vinder af de 2. 

Også værd at læse er Klaus Rothsteinss 42 essays (et for hver kilometer i et maraton) om løb "Frisk fisk til inkaen" 

 

Der er efterhånden heldigvis et hav af bøger om løb, ovenstående er bare et lille skrab i overfladen. 

Fortæl os gerne hvad din yndlings løbe/trænings bog er og hvorfor. Vi hører gerne dit bud, skriv til morten@paincave.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*PainCave.dk har ikke nogen økonomisk interesse i salget af ovenstående bøger og de er alle købt og betalt.